Actionarea unui motor electric asincron cu convertizor de frecventa aduce avantaje demne de luat in considerare. Acestea sunt din punct de vedere economic, energetic si de functionare.

Daca doriti sa discutam despre cum va poate ajuta instalarea unui convertizor de frecventa, va rugam sa ne contactati la:

office@motoreductoare.ro

(+40) 0725 / 535 013

(+40) 0725 / 535 011

Soseaua Iasi – Tg. Frumos, km 10.

Avantajele montarii unui convertizor de frecventa

Printre avantajele aduse de catre montarea unui convertizor de frecventa, amintim:

  • Eficienta energetica: sistemele care folosesc un motor asincron cu convertizor de frecventa au o eficienta energetica ridicata, cu costuri de amortizare cu durata redusa, uneori de mai putin de un an. Acest fapt genereaza economii importante pentru dumneavoastra.
  • Reducerea consumului de electricitate: un convertizor de frecventa ajuta la reducerea considerabila a consumului de electricitate, dar si la reducerea deteriorarii motorului si a zgomotului. Spatiul unde il instalati va necesita mai putina racire.
  • Flexibilitatea productiei este marita: cu o multitudine de functii de control, un convertizor de frecventa creste considerabil flexibilitatea productiei. Acesta poate accelera, decelera, realiza opriri directe sau in trepte etc. Mai mult, un convertizor de frecventa rezolva problema supracurentilor la pornire si oprire.

Convertizoare de frecventa trifazate - Gyromatic Eurodrive

Pe langa efectul benefic asupra pierderilor in motor datorita reducerii sarcinii la arbore, modificarea frecventei concomitent cu tensiunea de alimentare mai are cateva efecte:

  • Reducerea pierderilor in cuplu; acestea depind de raportul dintre frecventa momentana si cea nominala, de patratul raportului tensiunilor; prin compensarea alunecarii, aceste pierderi sunt micsorate fata de cele nominale;
  • Pierderile in fier scad;
  • Pierderile mecanice si de ventilatie scad cu patratul turatiei;

Toate acestea contribuie la pastrarea randamentului motorului, pe intreg domeniul de reglare si cu diminuarea pierderilor la mers in gol.

Un alt avantaj al actionarilor folosind un convertizor de frecventa este mentinerea constanta a presiunii in retelele de transport, in cazul pompelor, care nu mai este pulsatorie, ceea ce reduce riscul de aparitie a fisurilor in conductele retelei.

Utilizarea unui convertizor de frecventa pentru alimentarea unui motor electric asincron usureaza conditiile de functionare, multumita:

  • Realizarii unor curenti de pornire de valori foarte mici comparativ cu pornirile clasice;
  • Eliminarii socurilor electrice si mecanice de la pornire si oprire;
  • Realizarii timpilor de accelerare-decelerare reglabili in bucla de reglaj tehnologic;
  • Permiterii realizarii unui sistem automat simplu si sigur;
  • Inglobarii tuturor protectiilor necesare motorului electric actionat, precum si protejarii proprii;
  • Unei uzuri mecanice a lagarelor mai mica datorita functionarii la turatii scazute.

Dezavantajele montarii unui convertizor de frecventa

Exista prea putine dezavantaje pe care sa le aduca in prim plan montarea unui convertizor de frecventa. Totusi, daca doriti sa il folositi la un motor electric cu o putere mai mica de 10 – 15 kW, trebuie sa stiti ca acesta isi va amortiza costurile greu, neaducand economii substantiale. De asemeni, daca doriti sa folositi convertizoare de frecventa cu motoare electrice speciale, ele trebuiesc facute la comanda, ceea ce mareste atat pretul, cat si timpul de livrare.

Din cauza pierderilor suplimentare, un convertizor de frecventa nu este economic in sistemele care functioneaza un timp indelungat cu turatii apropiate de turatia nominala.

De asemeni, trebuie luat in calcul si pericolul producerii rezonantei pe anumite frecvente, care poate avea consecinte asupra echipamentului industrial.

Daca doriti sa discutam mai multe despre ce tip de convertizor de frecventa se potriveste aplicatiei dumneavoastra, o putem face la: office@motoreductoare.ro, (+40) 0725 / 535 013, (+40) 0725 / 535 011, Soseaua Iasi – Tg. Frumos, km 10.