Cele mai multe lanturi industriale sunt facute din otel sau plastic modificat, care poate fi afectat de conditiile in care este operat. De exemplu, temperatura sau cantitatea de praf din aer pot afecta un lant industrial.

Atunci cand alegeti un lant industrial pentru aplicatia dumneavoastra, trebuie sa tineti cont de mediul de lucru in care acesta va fi amplasat.

Pentru orice intrebari despre lanturi industriale aveti, inginerii nostri va stau la dispozitie GRATUIT la office@motoreductoare.ro, (+40) 0725 / 535 013, (+40) 0725 / 535 011 sau la sediul nostru din Soseaua Iasi – Tg. Frumos, km 10.

In cadrul acestui articol, vom explica problemele care se pot dezvolta atunci cand operati un lant industrial sub anumite conditii si ce ar trebui dumneavoastra sa faceti pentru a evita neplacerile.

lant de transmisie - lanturi gall

Lanturi industriale care opereaza la temperaturi ridicate

Atunci cand un lant industrial tratat cu caldura se foloseste la temperaturi peste limitele sale, pot aparea urmatoarele probleme:

  • Cresterea uzurii cauzata de scaderea durabilitatii.
  • Ungere incorecta din cauza deteriorarii sau carbonizarii lubrifiantului.
  • Imbinari rigide si uzura crescuta cauzate de rugina.
  • Scaderea puterii.

Pentru a evita deteriorarea lubrifiantului la temperaturi ridicate, folositi unul special.

Cand lanturile de otel sunt utilizate la temperaturi de peste 250 gr C, acordati o atentie speciala compozitiei si tratamentului termic ale acestora.

Cel mai popular lant de transmisie pentru temperaturi inalte este fabricat din otel inoxidabil 304 si poate functiona in conditii de mediu cu pana la 650 gr C, la viteze mici. Un alt lant pentru temperaturi inalte este facut din ceramica tehnica, care poate rezista pana la 1200 gr C.

Totusi, pentru a va asigura ca alegeti un lant de transmisie adecvat nevoilor dumneavoastra, va rugam sa discutati cu unul dintre inginerii nostri toate aceste aspecte, la office@motoreductoare.ro, (+40) 0725 / 535 013, (+40) 0725 / 535 011 sau sa ne faceti o vizita la sediul nostru din Soseaua Iasi – Tg. Frumos, km 10.

Lanturi industriale pentru temperaturi joase

Atunci cand utilizati un lant de transmisie la temperaturi scazute, pot aparea urmatoarele probleme:

  • Scaderea rezistentei la socuri, deoarece temperaturile scazute fac ca majoritatea materialelor sa fie mai fragile.
  • Solidificarea lubrifiantului.
  • Rigiditatea imbinarilor, cauzata de inghet.

Exista doua tipuri de lanturi de transmisie recomandate pentru temperaturi scazute.  Primul este un tip special tratat termic, in timp ce al doilea este cel facut din otel inoxidabil 304, care functioneaza si in astfel de conditii. Acest material nu devine fragil la temperatura scazuta.

Totusi, un lant de transmisie special conceput pentru a lucra in conditii de temperaturi joase nu rezolva problema solidificarii lubrifiantilor sau a articulatiilor rigide. Exista, insa, solutii: fie folositi lubrifianti speciali, fie puteti sa aplicati grasime pe interiorul si exteriorul lantului de transmisie.

Lanturi de transmisie in conditii de umezeala

Atunci cand un lant de transmisie se afla intr-un mediu umed, este stropit cu apa sau este trecut prin aburi, pot aparea urmatoarele probleme:

  • Uzura crescuta cauzata de lubrifierea inadecvata sau insuficienta.
  • Scaderea puterii cauzata de atacul coroziv.
  • Reducerea duratei de viata a lantului, cauzata de rugina sau coroziune.

Puteti face urmatorii pasi pentru a reduce efectul conditiilor umede asupra unui lant de transmisie:

  1. Utilizati lanturi de transmisie mai mari pentru a reduce presiunea rulmentului si pentru a creste rezistenta la uzura.
  2. Luati in calcul factorul de coroziune pentru a reduce efectele acestuia.
  3. Utilizati lanturi de transmisie din otel inoxidabil.

Lanturi industriale in conditii acide, alcaline sau electrolitice

Daca un lant de transmisie este expus la acid sulfuric sau acid azotic, pot aparea urmatoarele probleme:

  • Uzura crescuta cauzata de coroziuni chimice.
  • Fragilitatea unor parti ale lantului, in special a placilor.
  • Scaderea rezistentei, din cauza coroziunii.
  • Durata de viata scazuta a lantului de transmisie, din cauza oxidarii sau coroziunii.

Un lant de transmisie expus la un lichid electrolitic, cum ar fi apa de mare sau de mina, poate dezvolta coroziune, electro-coroziune sau coroziune electrochimica. Insa, exista tipuri de lanturi de transmisie care sa reziste acestora. In general, factorul de coroziune se modifica in functie de rezistenta si temperatura lichidului.

Lanturi de transmisie in medii abrazive

Materialele puternic abrazive, asa cum sunt nisipul, particulele de metal sau cantitatile substantiale de praf din aer, pot afecta viata unui lant de transmisie. Particulele pot intra in diferitele componente ale lantului industrial si se pot prinde intre acesta si pinioane. In acest caz, puteti face urmatorii pasi:

  • Alegeti un lant de transmisie cu componente intarite. Acestea trebuie sa fie mai dure decat materialul care il afecteaza.
  • Reduceti presiunea folosind un lant de transmisie mai mare. Acest fapt va mari zona de uzura abraziva.

Daca utilizati lanturi de transport in conditii abrazive, luati in considerare urmatoarele aspecte:

  1. Selectati un lant de transmisie cu bucse mai groase pentru a creste zona de uzura abraziva.
  2. Marginea inferioara a placii poate accepta o uzura mult mai abraziva decat zona dintre bucse si role. De aceea, puteti proiecta sistemul astfel incat placile sa alunece pe sine, in loc sa se rostogoleasca pe ele.

Daca obiectele care au patruns in lantul de transmisie fac imposibila indoirea sau rotirea acestuia, puteti apela la pasii urmatori:

  1. Utilizati garnituri pentru a preveni patrunderea particulelor in lant.
  2. Instalati un niplu si ungeti lantul de transmisie in mod regulat. Grasimea va forta particulele sa iasa din lant.
  3. Mariti distantele dintre componentele lantului, pentru ca particulele sa cada, chiar daca acestea intra in el. Aceasta este o metoda comuna de a preintampina blocarea lantului de transmisie cu materiale.

Daca doriti consiliere in ceea ce priveste un lant de transmisie, inginerii nostri va stau la dispozitie in mod GRATUIT la office@motoreductoare.ro, (+40) 0725 / 535 013, (+40) 0725 / 535 011 sau la sediul nostru din Soseaua Iasi – Tg. Frumos, km 10.